LATAR BELAKANGLATAR BELAKANG

Mulanya saya mengambil cuti tanpa gaji selama setahun dari tugas saya sebagai seorang guru di sebuah sekolah menengah di Klang. Dalam kepala ketika tu dah ada minat nak ternak kambing sebab anak lelaki saya suka sangat nak buat ternakan kambing.
          Hari-hari cerita pasal kambing antara kami sekeluarga. Akhirnya, saya ikui Kursus Keusahawanan dan penternakan ruminant di MJ Fatonah, Kuala Selangor. Haa…. Dari situ, lagi le saya asyik bercerita kambing. Kambing, kambing dan kambing. Hingga suami saya pun bercerita kambing dengan rakan-rakannya.
          Berbekalkan minat terhadap kambing dan tidak berminat untuk mengajar lagi,  saya pun mula mencari tanah untuk disewa. Hampir dua bulan akhirnya kawan saya menyewakan tanahnya di Parit, Perak. Tanpa membuang masa, dengan sedikit modal, saya membuka tanah tersebut yang asalnya tanah hutan.
          Saya juga mengambil keputusan bersara awal bagi menumpukan sepenuh tumpuan pada penternakan ini. Moga Allah memudahkan segala usaha saya dan keluarga. Tumpuan saya adalah memelihara dan membekalkan kambing terus dari ladang bagi program kurban, aqiqah dan kenduri. Fokus diberikan kepada kambing bersaiz sederhana agar ianya menjadi “kambing mampu milik”. Ya Allah…berkatilah usaha kami…Amin…..

No comments:

Post a Comment